Ghidul cumpărătorului pentru patofi de alergare montana.
Cum să alegeți cei mai buni pantofi de alergare?
„Ce pantofi de alergare ar trebui să cumpăr?”. Indiferent daca esti un alergator amator sau unul mai avansat cu maratoane la activ, cred ca intotdeauna ti-ai pus intrebarea care sunt cei mai potriviti pantofi de alergat pentru tine. Iată sfatul nostru pentru a alege cel mai bun pantof de alergare care ti se potriveste cel mai bine!
Mai mult decat alte echipamente outdoor, adidasii de alergare sunt o alegere extrem de personala si asta fiindca, un adidas iubit de cineva poate fi urat de altcineva. Preferintele sunt subiective, in general bazate pe experiente personale. Avand in vedere multitudinea de opțiuni din piata, poate fi greu de stiut de unde să începeți cand cautati modelul preferat.
In ghidul de mai jos, am incercat sa punem cap la cap niste reguli generale despre adidasii de alergare si nu numai. Iata cateva orientari si modalitati de a usura cumpararea pantofilor de alergare.
- 1. Stabileste-ti obiectivul tau personal.
Inainte de a cumpara incaltamintea de alergat, pune-ti o singura intrebare: „Pentru ce voi folosi aceasta pereche de adidasi?” Dacă visezi să alergi 100 de km într-o zi, dar în mod realist vei folosi pantofii pentru bucle de antrenament de 5 km în jurul parcului tău, atunci axeazate pe o varianta de ture scurte, in care sa te simti confortabil.
2. Ia in considerare inaltimea talpii.
„Înălțimea talpii” sau cantitatea de material de sub picioare este una dintre diferențele fundamentale dintre pantofii de alergare. Unii alergatori cred că mai puțin material este mai indicat, rezultând o senzație mai naturală care duce la o bună biomecanică (încălțăminte minima). Alții cred că pantofii cu o talpa groasa și mai protectori duc la mai puține răni și la alergare mai confortabilă. Chiar și după o mulțime de cercetări, nu există nici un răspuns concludent legat de ce stil este mai bun, așa că faceți unele teme și decideți cât de amortizant doriți. Vă va ajuta să vă restrângeți aria de cautari dramatic.
Dacă decideți să alergați cu pantofi cu o talpa joasa, asigurați-vă că începeți treptat, cu alergări scurte și construiți foarte încet pentru a ajuta la evitarea rănilor si a bataturilor.
3. De obicei, adidasii impermeabili nu sunt cei mai buni.
Pentru majoritatea traseelor, nu doriți un pantof impermeabil. Impermeabilizarea poate fi excelentă pentru drumeții, dar pentru alergare, picioarele tale vor transpira mai mult si asta fiindca o membrană impermeabilă nu poate să țină pasul. Excepțiile evidente includ trasee cu noroi sau cu zăpadă pe lungimi foarte mari și eventual pe vreme rece și umedă. În general, însă, pentru turele de alegare de vara, recomandam niste pantofi extrem de respirabili.
4. Conformatia talpii:
Mai agresiva pentru suprafețe moi si mai plata pentru hardpack sau road running.
O talpă agresivă cu striatii in forma de V înseamnă de fapt un adidas ideal pentru noroi sau suprafete alunecoase. În comparație cu pantofii de alergare rutieră, alergătorii de maratoane montane vor dori tălpile mai agresive cu un grip cat mai bun pentru a naviga pe teren neted, inegal, stâncos și noroios. Stabiliti-va cu atenție traseele pe care intenționați să le parcurgeți iar dacă sunt în mare parte acoperite cu pietre și murdărie dură, un model cu striatii mai mici va fi excelent. Cei care aleargă pe niste suprafețe noroioase sau moi, ar trebui să se uite la un model de adâncime mai profund de striatii pentru o aderenta maxima.
5. Talpa de spumă sau de cauciuc?
Dacă alergați pe un teren stâncos, este posibil să doriți un pantof care să vă ajute să vă protejați piciorul de marginile dure. Cele mai intalnite variante sunt cele din spumă groasă sau din straturi mai dure de cauciuc cu plastic Ambele au puncte tari si slabe, dar, în general, spuma absoarbe mai mult șoc, în timp ce cauciucul oferă o senzație mai naturală a solului și o plasare mai precisă a piciorului.
6. Marimea ideala a pantofului?
Unii alergatori isi aleg adidasii pentru maratoane sau ultra maratoane cu 0.5/1 numar mai mare si asta deoarece, un un pantof mai larg poate crea un confort sporit in special pe distante lungi, oferind astfel un spatiu in plus intre varful pantofului si degete, asta fiind important in special pe sectiunile de coborare, unde exista riscul bataturilor. Dezavantajul este că pantofii mai largi sunt mai puțin precisi și nu se potrivesc intotdeauna bine persoanelor cu talpa îngusta.
7. Greutatea pantofilor de alergare.
Pantofii de alergare ar trebui să fie cât mai ușori, oferind totuși protecția dorită. Orice are peste 300 grame pentru marime 42 bărbati (greutatea LaSportiva Bushido 2) este prea grea. La distantele lungi, niste pantofi grei vor crea discomfort si o oboseala musculara a picioarelor.
Recomandarea noastra:
Pentru distante lungi, barbati:
- LaSportiva Ultra Raptor este incaltamintea creata pentru cursele de lunga distanta, concursuri ultra-maraton, persoane care cauta protectie, amortizare, confort in sesiuni de antrenament lungi.
Pentru distante scurte, barbati:
- LaSportiva Helios SR este o incaltaminte dedicata pentru distante scurte si pentru cursele de tip sky running sau vertical.
Ideal pentru femei:
- LaSportiva Jackal acest pantof a fost proiectat pentru a intensifica confortul piciorului pe distante lungi cu ventiatie si confort climatic, tehnologie inovativa EVA cu suporturi interioare de amortizare a socurilor.